September Current Affairs 2019, September Current Affairs 2019 pdf Download

September Current Affairs 2019,September Current Affairs pdf 2019

September Current Affairs 2019, September Current Affairs 2019

September  Currently Affairs 2019 MCQs based Questions and Answer

Q :1 What is the name of the campiagn launched by West Bengal?
A. Save Green, Stay Clean
B. Save Green
C. Save Water
D. Water Save Save Life

Ans. Save Green, Stay Clean

Q : 2 BIS to set up Pashmina testing centre in ________
A. Bhopal
B. Leh
C. Ranchi
D. Andhra Pradesh

Ans. Leh

Q : 3 Who restores India's water bodies in India?
A. Suresh kumar
B. Arun Krishnamurthy
C. Dinesh Kumar
D. Vivek Sharma

Ans. Arun Krishnamurthy

Q : 4 Which state government launched Vhali Dikri Yojna?
A. West bengal
B. Gujarat
C. Kerala
D. Andhra Pradesh

Ans. Gujarat

Q : 5 Who is the Chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO)?
A. Ajay Narayan
B. K Sivam
C. Anoop Srivastava
D. Vijay Keshav Gokhale

Ans. K Sivam

Q : 6 ISRO is to the Space Situational Awareness Control Centre in __________.
A. Sriharikota
B. Hyderabad
C. Mumbai
D. Bengaluru

Ans. Bengaluru

Q : 7 Which State has passed an anti-lynching Bill?
A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Telangana

Ans. Rajasthan

Q : 8 Who won Miss World Diversity 2019?
A. Vikram Sharma
B. Naaz Joshi
C. Sherin begum
D. Nithya Sharma

Ans. Naaz Joshi

Q : 9 When is the National Handloom Day is observed?
A. 1 August
B. 15 July
C. 7 August
D. 13 September

Ans. 7 August

Q : 10 Which country is the world's largest producer of coffee?
A. India
B. Uruguay
C. Brazil
D. Chile

Ans. Brazil

Q 11 : Who is the new Chairman of Indian Bank Association ?
A. Shri T M BhasinQ
B. D. Subbarao
C. Rangarajan K
D. Kelkar

Ans. Sunil Meheta

Q 12 : Green Banking means
A. financing of irrigation projects by bank
B. development of forestry by banks
C. financing of environment friendly project by banks
D. None of these

Ans. financing of environment friendly project by banks

Q 13 : The Second warship launched under Project 15-A is named
A. INS Kolkata C
B. INS Kochi
C. INS Chennai
D. INS Coimbatore

Ans. INS Kochi

Q  14 : National Institute of Nutrition is located in
A. Bhopal
B. Indore
C. Karnal
D. Hyderabad

Ans. Hyderabad

Q 15 : World Red Cross Day is celebrated every year on
A. May 16
B. May 11
C. May 8
D. May 1

Ans. May 8

Q 16 : 'The God of Small Things' is a novel written by
A. Satish Gujral
B. ArundhatiRoy
C. Vikram Seth
D. Rushdie

Ans. ArundhatiRoy

Q 17 :  Which was the first Indian Novel in English ?
A. The Motherland
B. Rajmohans Wife
C. Shatranj Ke Khiladi
D. Geetanjali

Ans. Rajmohans Wife

Q 18 : The original name of Mahabharata is
A. Katha Saritsagar
B. JaiSamhita
C. Rajatarangini
D. Vraht Katha

Ans. JaiSamhita

Q 19  : ‘ The Road Ahead ' is a book written by
A. JyotiBasu
B. L. K. Advani
C. Bill Clinton
D. Bill Gates

Ans . Bill gates

Q 20 : Who restores India's water bodies in India?
A. Suresh kumar
B. Arun Krishnamurthy
C. Dinesh Kumar
D. Vivek Sharma

Ans. Arun Krishnamurthy

Q 21 :  Who is the Chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO)?
A. Ajay Narayan
B. Dr G. Satheesh Reddy
C. Anoop Srivastava
D. Vijay Keshav Gokhale

Ans. Dr G. Satheesh Reddy

Q 22 : Who won Miss World Diversity 2019?
A. Vikram Sharma
B. Naaz Joshi
C. Sherin begum
D. Nithya Sharma

Ans. Naaz Joshi

Q 23 : Which country is the world's largest producer of coffee?
A. India
B. Uruguay
C. Brazil
D. Chile

Ans. Brazil 

Q 24 : Who is the Minister of of Earth Sciences?
A. S Jaishankar
B. Harsh Vardhan
C. Mahendra Nath Pandey
D. Arvind Sawant

Ans. Harsh Vardhan

Q 25 : What does IGST stand for?
A. Imported Goods and Services Tax
B. Integrated Goods and Services Tax
C. Intra State Goods and Services Tax
D. Influential Goods and Services Tax

Ans. Integrated Goods and Services Tax

Previous
Next Post »